Tuesday, March 29, 2011

First Mission Accomplished !!


Yesterday I started my mission to seriously make sure that Afeef perform his 5 times prayer a day, and also started teaching him how to recite surah Al-Fatihah. But before that, I took a few minutes explaining to him why we must perform the 5 times solat a day, why is it necessary, that Allah is watching us 24/7, etc etc etc.. So he listened enthusiastically, kids they have such enthusiasm in learning new things, kita as a parents je yg malas kadang2 kan.. mmmm... tampar diri sendiri, and say loudly, "Don't be lazy !!!!"
Ok, memang berkesan ape2 aje yg kita cakap kat anak2 nih...
As we were never so strict for him to join the Subuh prayer, so this morning I forgot to ask him to join solat Subuh... but guess what? Afeef suddenly joined me voluntarily without even being asked !! Terharu sangat2 !!! Masa solat tu rasa cam nak nangis !!
So, immediately after we finished, I hugged and kissed him

So you see, Melentur buluh memang kena dari rebungnye...
Pastikan anak2 kita solat, bukan sebab takut kita marah or x sayang mereka, tapi sebab mereka tau Allah maha melihat and mereka takut Allah marah...
And terapkan amal kebaikan dalam jiwa mereka yang tengah bersih putih ni...
InsyaAllah..

Sometimes, I feel sooo sad, when I look at 'Mat rempit', 'Perogol', 'Robbers', yang bunuh membunuh, etc etc... It makes me wonder, what culd they've possibly gone through all their lives that make them ended up just the way they are?? When in fact, semua nya berasal sama, dari rahim seorang ibu, and lahir suci bersih... Innocent...




Innocent camni, comel camni, but.... eventually jadi someone yang kejam, tak de hati dan perasaan etc etc...





Moga2 jadi panduan untuk kita semua, didik lah anak2 kita sebaik mungkin, moga anak2 kita menjadi muslim muslimah sejati di masa depan, InsyaAllah...




6 comments:

sitiezahim said...

izzah solat sehari sekali aje..mmg igt nak up jugak lepas baca artikel dr wardina..dan tambah smangat bila baca artikel ana ni...danke..

ishamizu said...

Amin. Insya Allah. Bagus Afeef, alhamdulillah, sejuk perut kan kak?
Zahin ni pun suka jg ikut ktrg smyg..tp izu dah sarat ni izu tk larat nak tgu dia 'solat', nk ikut routine satu2 tu. Hmm my bad..kdg2 bler dia nk smyg mmg dia nk pki proper, siap telekung skali. hihi..lps ni will encourage her more to perform solat..wpun org kata dia kecik lg..but that's right melentur buluh biar dr rebungnya. kn? :)

mommaholicSURI said...

Amin. Insya Allah. Sejuk perut K.Nana mengandung kan. :)

Memang betul, dari kecil dah kene didik bab solat ni sebab kalau terlambat, mesti dah liat. Budak-budak memang excited and love tu venture new things. Kalau awal-awal dah kita terapkan, Insya Allah, bila dah besar x susah dah.

Frau Azmir said...

hajar: sy pun naik semangat pas baca artikel wardina gak. sblom tu mmg afeef salu join solat, tp subuh x pernah coz kejut2 tamo bangun. now Alhamdulillah, sndiri je bangun :)

Frau Azmir said...

Izu: so true... mesti mule dr kecik, time ni die x degil lagi, dengar kata, senang pujuk. keep it up izu!

Frau Azmir said...

Nuurill, betul sgt2 tu.. penting kite as a parents ade kesedaran camni, syukur la sbb kesedaran camni pun anugerah Allah jugak. sama2 kita didik anak2 ni biar diorang jd muslim muslimah sejati.. insyaAllah..

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...