Monday, November 28, 2011

WhAt MoNEy CaN't BuY....



There are things which money can't buy....





People always seek for their First Love...


But do you realize, that we have found that First Love long ago... ?

Our Mother has always been our First Love...

:)



Wednesday, November 23, 2011

Why judge??





One day, on my way home from class, it was cold, perhaps 2 degree, saw a makcik dengan tudung, jubah standing outside a restaurant, whilst... SMOKING... hehe...
cam x kena je nampak, so what?? she was alone, no one was near her, she's not damaging anyone else's lungs..

A few days ago pun, saw the same thing, but from different makcik, but the same appearance and also alone, away from people...

And that reminds me of one of Hubby's friend, he came over to our place with his wife, both were Muslims, his wife had hijab on, and then after they've finished eating, suddenly both of them requested to go outside to Smoke heheh.. both of them, husband and wife,
so we let them smoke by the window instead... hehe..

Smoking is so common here especially during this cold season, everyone smokes tak kira lelaki atau perempuan..
tapi kalau kat malaysia, lelaki smoke tu perkara biasa, tapi perempuan???

huhuhu.. sy biasa dengar ayat ni,

"heee menyampah tengok si **tuuuuuut***, ade ke perempuan hisap rokok.."

ataupun..

"tak suke die tu, perempuan tapi merokok, menyampah..."

tak kira lah perempuan tu baik camne pun, tapi sebab die merokok terus die di label teruk, jahat so on and so forth..

Tapi lelaki merokok x pe, sebab perception orang melayu begitu, perempuan yg merokok, perempuan yg jahat.. kan bagus klu perception begitu di apply for both men and woman... atau jangan ade perception langsung, kan lagi bagus..

heheh saya bukan lah penyokong mereka yang merokok, merokok tu membahayakan kesihatan, tapi saya juga tidak la memasang slogan ,
"Saya tak kawan awak sebab awak merokok..."
saya cuma berslogan (satu masa dahulu),
"Saya tak nak kahwin ngan awak sebab awak merokok..." hehe

Alhamdulillah, suami saya bukanlah seorang perokok...

Saya tidak membenci mereka yg merokok, cuma menyampah kalau orang tu merokok dekat2 saya dan anak2, tak kira la lelaki atau perempuan, sebab die dah membahayakan kesihatan saya dan anak2...
tapi kalau die merokok sorang2 di kejauhan, merosakkan paru2 die seorang aje, x kisah la lelaki atau perempuan, then sy tak ade masalah dengan orang tu, and sy tak kan judge or label die dengan ape2 label buruk..

Kebanyakan orang2 kita, suka meng judge,
Why judge?
Sedangkan kita tak tau hati budi seseorang tu sebenar2 nya, and paling penting, siapa die di sisi Allah SWT...
Barangkali di sisi Allah SWT, die lebih layak untuk syurga dari diri kita sendiri...
Wallahu'alam..
Jom muhasabah diri :)







Monday, November 21, 2011

Perlu ke Kelab Taat Suami?


Salam Monday to all, as usual Monday blues for all, and Afeef's usual question every Monday morning,
"Nape kita kena pergi School ??"
Hehe pening kepala mama nak jawab,
so I answered my usual answer for the millionth times laa hehe..
Needless to say what my answer was, I believe all mom has the same answer :)

Today nak cakap sket pasal "Kelab Taat Suami"
Waaa apa itu, rasa nye semua orang tau kot.. kalau tak tau bole klik SINI.

I think, daripada tubuh "Kelab Taat Suami" yg lebih menekankan isu2 seksual and menyalahkan wanita semata2 sbg punca keretakan rumahtangga, kan lebih baik tubuhkan kelab
"Suami Isteri Soleh Solehah"
Kalau suami soleh, sudah pasti die akan sedaya upaya cuba menjaga hati isteri seprtimana Rasullullah menjaga hati isteri2 baginda, and bile suami dah soleh and baik, mudah saja untuk isteri2 mentaati.. It's that simple..

Kata pengasas "Kelab Taat Suami" ni jugak, kalau dapat suami pendera, si isteri harus lah bersabar dan anggap lah ia sebagai ujian hehe.. (bukan menganiaya diri sendiri ke tu??)

Ade jugak ustaz yg cakap, kalau dapat suami pendera and x bertanggungjawab ni, itu salah isteri tu sendiri kerana tak selidik betul2 backrgound lelaki tu sebelum berkahwin.. hehe

Begitu mudah wanita dipersalahkan...

Kalau tak kawin sampai ke tua, orang kata pulak,
"Jangan memilih sangat, ambik je la mana yg ade, asalkan kawin, nanti Nabi tak mengaku umat.. !" hehe..

Ingin nak petik kata2 kakak saya,
"Beli ikan kat pasar pun orang pilih beria, ape ke lagi teman hidup.."


Tuntutan untuk mentaati suami ni bukan mudah, even seorang anak pun kadang2 gagal mentaati seorang ibu yg dah bersusah payah melahirkan dan membesarkan, apatah lagi seorang isteri kepada suami...
Tapi ianya perintah Allah SWT, dan kenapa Allah perintah begitu? Simply kerana tanggungjawab suami tu sgt besar, dan suami jugalah yg menanggung segala dosa isteri...

Pada saya, mudah saja untuk mentaati suami kalau suami itu seorang yang baik dan bertimbang rasa, menghormati dan menyayangi, bertanggungjawab, pendek kata, dia patuh perintah Allah dan cuba sedaya upaya untuk mencontohi Rasullullah...

Kalau la ustaz2 sering menekankan para suami supaya mencontohi sifat2 Rasullullah dalam segala hal seperti mana mereka menekankan ketaatan isteri pada suami, tentu lebih banyak improvement yg dapat kita lihat dalam institusi rumahtangga...


So, to all woman yang dalam dilema berdepan dengan suami yg tak bertanggungjawab nih, Allah itu maha mengetahui, do what you think is best for yourself, tapi selepas bertawakal kpd Allah lah, jangan biar diri menderita dan teraniaya.. :)


** Untuk artikel yang menarik berkaitan isu Kelab Taat Suami, klik SINI.




Thursday, November 17, 2011

One Sweet Day...



A wonderful Saturday at kak Arifah's house in Koblenz bersempena sambutan Raya haji, filled me with gladness and happiness..
Koblenz is about 3 hours journey via train from Kaiserslautern (where we live) and this is like travelling from Gombak to Kuantan? and the funny thing is, come to think of it, in Malaysia we never take any open house invitation seriously if it was this far.. hehe... padahal kat Malaysia ade kereta lagi tu..
but here in Deutschland, we really looked forward to it, we would try our best to attend, even when it's far and with no car !!
Isn't that great ?! !!
How we value friendship so much, and I hope this kind of attitude towards friendship will remain even when we are back in Malaysia again.
:)




From left: Farah, Fadilah, Me, Zinnirah, Kak Arifah (atau name glamer nye kak pah), Yla, Siti Hajar, Azura dan Izfa :)
Semua mereka ini sungguh wonderful :), sentiasa mengambil berat tentang sekecil-kecil perkara :)
Contoh nye cik Siti Hajar yg sungguh mengambil berat tentang stok kicap manis kipas udang saya yg akan habis pd bila2 masa hehe :D

Semua datang, dari Bonn, Duisberg, Bingen and kami aje la yg terjauh sikit hehe...






How did we get to know each other? This was the first time,
Keukenhof Holland :)
Rombongan beramai2 ni antara kenangan termanis for me :)




Kemudian berpiknik bersama2 hari yg berikut nya.. :)
Too bad Yla x dapat join bersama..





Kemudian berjumpa lagi di majlis sambutan Aidilfitri di embassy, Frankfurt. One of the most beautiful moment jugak here in Deutschland.. :)



Kemudian berjumpa lagi di open house rumah kami sempena Aidilfitri... lupa nak ambik gambar beramai2, yg ade cuma gambar budak2 beramai2 hehe

dan juga...




kaum2 ibu yg sedang berchit chatting..

dan juga...



Makanan2 yg kami masak, (ini jugak kenangan manis, family Zura dan Zinnirah bermalam di rumah kami, so sama2 memasak, sgt meriah :)
Apam kaler2 dan popiah goreng, Kak azi yg bawa and biskut raya sumbangan kak Arifah :)



Dan yg terakhir sebelum di rumah kak Arifah ialah di rumah Mael dan Azura, bersempena Aidilfitri juga, dan juga kenangan yg terindah ceh wah hehe..
Makin lama makin ramai kenalan di bumi Deutschland ni, and sometimes rasa berat hati juga utk meninggalkan semua ni nanti...


Ape pun, semua kenangan2 ni akan sentiasa saya abadikan, and to all my friends here, I really2 appreciate you all, and knowing you all is truly a bless from Allah SWT.
I'm truly blessed !!
Thank you Allah !!




Eh.. anak sape ni??




Monday, November 7, 2011

Afeef's 7th Birthday !



Salam aidil adha buat semua... coincidently, raya haji tahun ni bertembung dengan Birthday Afeef :)
Oh, my boy dah besar sangat !!
So, kami pun celebrate lah secara kecil kecilan sambil ajak kawan2 muslim berdekatan sempena Aidil adha and jugak birthday Afeef..
Masak simple2 je, x buat rendang and lemang pun, sebab mode malas heheheh.. hanyalah nasik lemak and ayam goreng..
Thanx very much to hubby yg menyediakan ayam goreng dgn penuh kasih sayang hehe, dan jugak tolong basuh pinggan lepas semua tetamu balik :) Jasa mu ku kenang..

Tapi bab cake ni I buat dengan penuh ketekunan dan kerajinan, x lupa juga,
'With Love..' hehe




Cantik tak??
Sprinkle star2 tu di import dari Malaysia ok..
Bentuk kek birthday kali ni spesyel sket (sebenarnye terlebih adunan so tatau nak wat camne, bakar ler dalam 2 bekas, satu petak, satu love, bile dah masak baru dapat idea nak tingkat kan aje kih kih..)
Hasil nye, NOt Bad !!
Fatini Loike !! hehe



Tengok tu, mengalahkan birthday boy la die ni..
Siap pakai kostum Rapunzel lagi tuh.. tak tahan hehe..




Macam dia pulak Birthday girl hehe..



Antara kanak2 yg hadir, Alya, gadis comel yg berambut panjang tu, Haziq, x de dalam gambar, both are anak Kak Azie, and lastly Florian.. (x de dlm gambar jugak, sebab blom smpai)
Haaa jangan terkejut, Florian and family pun datang ok !!

Tapi langsung lupa ambik gambar ngan diorang, diorang yg latest sampai, aduhai I memang slalu lupa bab gambar2 ni, ape pun, diorang datang walaupun invitation nye last minit, pagi ahad tu baru call diorang, and diorang datang !! and with a promise that later they will buy Afeef a present.
Nak bagi jugak, Adoi.. ape2 aje laa.. hahah

Diorang stay sampai about 6.30pm, minum dua round ccoffe, they tried all the foods, sempat main game Wii bersama hehe, chit chatting dlm Deutsch version hentam kromo jugak :D x pe lah, janji faham hehe.. diorang faham ke agaknye? klu x faham pun buat2 faham la kot hehe.. they listened to me playing the Piano, and Florian pun dah mula belajar main piano, Wow I'm so excited when they told me that !!
Florian is currently learning Karate too, and Afeef is going to try that klass this coming Friday.. hopefully Afeef will find this Karate klass interesting :) And they can meet up regularly again twice a week..

Wow, it was a very exciting day, I found myself smiling whenever I think of Lilly and Victor..
I wonder why I'm so fond of them, we speak different languages, yet we laughed a lot together, there's really something bout them... honesty? sincerity? kindness?
All of that, but there's something else too...
Think and think and think...
I knew it,
Perhaps because they always always showed their interest and enthusiasm in whatever we told or shared with them..
Yeah, that's it..
Even the small present we bought for them from Malaysia and they spent a few minutes studying it, adoring it :D

Everything, every single thing is interesting to them..
Lilly asked for the Choc cake recipe and I wrote for her in Deutsch and they were both like,
"Wow, that's good, keep it up :D"
and they both looked like as if they were bout to clap their hands for me all because I could write the recipe in Deutsch haha.. rasa cam budak sekolah yang kena puji hehe..

So, the next date, they gonna take us to Dinner.. this time, I'm no longer nervous or reluctant, I'm already feeling comfortable around them.. even when there's not much to talk..

Anyway, Lilly said I speak Deutsch much better than last time haha !! ye la tu..

Ape pun, telupa langsung nak ambik gambar ngan diorang, tapi gambar bunga yg diorang bawak ada la hehe..
Ni dia..
Cantik kan hehe..



I learnt a lot from them, I wanna be just like them insyaAllah, if we have the chance later in Malaysia, meeting a foreign family and we will treat them as nice as Victor and Lilly had treated us..
In a place where we have no family and close friends,
They make us feel like... we belong...
:)








Thursday, November 3, 2011

The Chosen One...



Dah lama tak upload anything bout piano, I still play actually, but not as much as I did last time..
Nampak tu, piano pun dah berabuk.. hehe..
Suddenly terasa nak main lagu Maher Zain ni,
"The Chosen One"..
Suka lagu ni, hubby pulak suggest lagu Open Your Eyes by Maher Zain jugak, mmmm yg itu lagi best, my feveret.. I'm working on it.. Next time bole upload.. insyaAllah..
Ape pun, lagu ni x abis lagi main, baru separuh, the rest, next time la, saje je nak test sket.. hehe..
Lagipun klu panjang2, nanti nak kena upload kat You tube dulu, nanti public la pulak.. huhu

Jadi biar lah pendek2..
Hope you like it :)




video



Was denkst du??

Wednesday, November 2, 2011

Read, read and read..


We were supposed to have another 'lepaking' date with Florian's family yesterday, since yesterday was a holiday here, but unfortunately, Afeef and Aleena got a flu, therefore the date had to be cancelled.. huhu..
I wasn't glad that it had to be cancelled ok !!
This time I wished it wasn't cancelled..
hehe ye ke.. ??
Eh betul, I even baked cup cakes for them, tak percaye ke?
Kalau x caye, tengok gambar ni hehe...

Tadaaaaa....



Comel tak??
Dengan penuh konsentrasi I buat tau hehe..
Nasib baik la cik Fatini sukeeee giller ngan cup cake ni, so jadi la die tukang makan nye ngeh ngeh..


Of course I wanted to hang out with Lilly and Victor again, but the longer the gap before our next meet up session the better.. that means more time for me to improve my Deutsch skill.. hahaha..
In this desperate attempt to be good in Deutsch,
I have to temporarily say bye bye to... ;



All my English novels.. sob sob..




And hye hye to.. ;


Deutsch Novels ?? ... hehe..

At first I was like,
"Oh really?? Is this really a good way to improve Deutsch??"

But soon after I started reading it, I realized that this is the best way..
And the novels kinda interesting too..

Most American friends here often asked us how did we ever learn English.
They think Malaysians are just like Deutscher who don't know English at all..
Our answers would be, we learnt English in school, but honestly, I don't think what we learnt in school had helped us developed the skill and confident to converse in English..
It was through reading and conversing with foreign friends.
So the same thing applies here, (OHHH I hope, I hope !!)
Class, Novels and Deutscher friends who speak only Deutsch hehe !! That leaves me with no chance but to speak in Deutsch !!

Well, let's see how far I can go... :)


Ok, jom try Deutsch sket.. hehe.. kalau nak tau makna google la ye :)

~~ Das wetter ist sehr schön, aber wir mussen zu hause bleiben weil Afeef krank ist, heute geht er nicht in die Schule..
Ich muss jetzt koche, und dann Hausaufgaben machen.
Bis später...
Tchuss !! ~~



Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...