Wednesday, November 23, 2011

Why judge??





One day, on my way home from class, it was cold, perhaps 2 degree, saw a makcik dengan tudung, jubah standing outside a restaurant, whilst... SMOKING... hehe...
cam x kena je nampak, so what?? she was alone, no one was near her, she's not damaging anyone else's lungs..

A few days ago pun, saw the same thing, but from different makcik, but the same appearance and also alone, away from people...

And that reminds me of one of Hubby's friend, he came over to our place with his wife, both were Muslims, his wife had hijab on, and then after they've finished eating, suddenly both of them requested to go outside to Smoke heheh.. both of them, husband and wife,
so we let them smoke by the window instead... hehe..

Smoking is so common here especially during this cold season, everyone smokes tak kira lelaki atau perempuan..
tapi kalau kat malaysia, lelaki smoke tu perkara biasa, tapi perempuan???

huhuhu.. sy biasa dengar ayat ni,

"heee menyampah tengok si **tuuuuuut***, ade ke perempuan hisap rokok.."

ataupun..

"tak suke die tu, perempuan tapi merokok, menyampah..."

tak kira lah perempuan tu baik camne pun, tapi sebab die merokok terus die di label teruk, jahat so on and so forth..

Tapi lelaki merokok x pe, sebab perception orang melayu begitu, perempuan yg merokok, perempuan yg jahat.. kan bagus klu perception begitu di apply for both men and woman... atau jangan ade perception langsung, kan lagi bagus..

heheh saya bukan lah penyokong mereka yang merokok, merokok tu membahayakan kesihatan, tapi saya juga tidak la memasang slogan ,
"Saya tak kawan awak sebab awak merokok..."
saya cuma berslogan (satu masa dahulu),
"Saya tak nak kahwin ngan awak sebab awak merokok..." hehe

Alhamdulillah, suami saya bukanlah seorang perokok...

Saya tidak membenci mereka yg merokok, cuma menyampah kalau orang tu merokok dekat2 saya dan anak2, tak kira la lelaki atau perempuan, sebab die dah membahayakan kesihatan saya dan anak2...
tapi kalau die merokok sorang2 di kejauhan, merosakkan paru2 die seorang aje, x kisah la lelaki atau perempuan, then sy tak ade masalah dengan orang tu, and sy tak kan judge or label die dengan ape2 label buruk..

Kebanyakan orang2 kita, suka meng judge,
Why judge?
Sedangkan kita tak tau hati budi seseorang tu sebenar2 nya, and paling penting, siapa die di sisi Allah SWT...
Barangkali di sisi Allah SWT, die lebih layak untuk syurga dari diri kita sendiri...
Wallahu'alam..
Jom muhasabah diri :)







5 comments:

'idun sa'idun said...

Anak saya yg darjah 1 tu lagi kelakar.. kalau ada org smoke dekat dgn kitorg, dia terus tutup mulut n hidung dia.. pastu menjerit2 ibu..ibu ..cepat tutup mcm ni.. nanti kita mati kena asap rokok! hahahaha

mommaholicSURI said...

this is very true K. Nana. Yg paling penting, dia di sisi Allah. Kita ni bkn penentu. xkiralah apa jua keadaan, Kdg2 ramai yg suka assume, judge, rasa-rasa dan yang se adik beradik dengannya. Bila dah kena kat diri sendiri orang judge seteruk-teruknya atas sesuatu without even trying to seek to understand, baru faham. Eventhough it really hurts, but i feel great that it was a very good lesson to me to not do the same to others. Amin.

ishamizu said...

Yesza, biaq pi la mrk kn dgn cara mrk yg ptg sume bhgiaa hihi. Tp merokok tu mmg mbahayakn kesihatan. For me, im lucky too coz Hisham doesnt smoke! Alhamdulillah ;)

Frau Azmir said...

'idun sai'dun: hehe klakar ler, kat malaysia ramai sgt yg selfish, merokok x kira tempat, klu kat sini diorang respect org lain, so klu nak tegur direct pun x pe, diorang akan layan teguran direct tu.. kat sini x de lagi kejadian terhidu asap rokok orang lain ni, alhamdulillah :)

Frau Azmir said...

nuurill: betul, bukan dalam kes merokok je, tapi dalam semua hal pun kita x bole judge orang sesuka hati, like the saying goes, "Don't Judge A Book By its Cover"



Izu: hehe, merokok is definitely not good, so make sure our kids never have the chance to try it.
by the way, the isu here bukan la merokok, tapi double standard yg wujud between men and woman yg merokok.. itu yg I disagree sangat2...

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...