Wednesday, November 2, 2011

Read, read and read..


We were supposed to have another 'lepaking' date with Florian's family yesterday, since yesterday was a holiday here, but unfortunately, Afeef and Aleena got a flu, therefore the date had to be cancelled.. huhu..
I wasn't glad that it had to be cancelled ok !!
This time I wished it wasn't cancelled..
hehe ye ke.. ??
Eh betul, I even baked cup cakes for them, tak percaye ke?
Kalau x caye, tengok gambar ni hehe...

Tadaaaaa....



Comel tak??
Dengan penuh konsentrasi I buat tau hehe..
Nasib baik la cik Fatini sukeeee giller ngan cup cake ni, so jadi la die tukang makan nye ngeh ngeh..


Of course I wanted to hang out with Lilly and Victor again, but the longer the gap before our next meet up session the better.. that means more time for me to improve my Deutsch skill.. hahaha..
In this desperate attempt to be good in Deutsch,
I have to temporarily say bye bye to... ;



All my English novels.. sob sob..




And hye hye to.. ;


Deutsch Novels ?? ... hehe..

At first I was like,
"Oh really?? Is this really a good way to improve Deutsch??"

But soon after I started reading it, I realized that this is the best way..
And the novels kinda interesting too..

Most American friends here often asked us how did we ever learn English.
They think Malaysians are just like Deutscher who don't know English at all..
Our answers would be, we learnt English in school, but honestly, I don't think what we learnt in school had helped us developed the skill and confident to converse in English..
It was through reading and conversing with foreign friends.
So the same thing applies here, (OHHH I hope, I hope !!)
Class, Novels and Deutscher friends who speak only Deutsch hehe !! That leaves me with no chance but to speak in Deutsch !!

Well, let's see how far I can go... :)


Ok, jom try Deutsch sket.. hehe.. kalau nak tau makna google la ye :)

~~ Das wetter ist sehr schön, aber wir mussen zu hause bleiben weil Afeef krank ist, heute geht er nicht in die Schule..
Ich muss jetzt koche, und dann Hausaufgaben machen.
Bis später...
Tchuss !! ~~



8 comments:

:cahya schatz: said...

hahahhaa...ingat nak citer pasai lesen keta....
:P

Frau Azmir said...

hahaha!! x perasan pulak ;) tak de nye citer lesen, kereta pun x de :D

sitiezahim said...

hahaha apa la tajuk tak synchonize ngan isi...:P
btw ayat ke-2 saya completely faham..tp yg pes tuh half-half sbb panjang sangat (wihtout en gugel hehe)..maklumla, i kan A1 aje, u dah B1...hehehhehe

Frau Azmir said...

cik hajar: synchronize ape, lesen tu kan maksudnya read hehe.. so di sebabkan ade ke konfusan sy dah pun tuka title nye :D

hajar, soon u lagi terer dr i ok, hajar rajin, sy ni setakat gi kelas je, mana ade tmbah vocab or lain2 hehe.. now nak harap baca novel je la as effort tmbahan.. hehe

アヌムちゃん said...

erk adekah maksud die..

hari ni cuaca elok..tapi kena dok rumah sebab afeef sakit/ tak sihat.hari ni dia x g skolah.saya kena masak dan buat kerja rumah.till then,bye.

ikut pemahaman sendiri yg deutsch mmg dh berkarat.hahaa..stakat bljr time skolah dulu je.heee..kalau tersalah paham tu gomen nee :)

Frau Azmir said...

hehe betul la tu, semua betul, blaja kat sekolah je ek? hehe cam x caye.. :)
now blaja lagi? keep it up, jgn biar berkarat, rugi tau.

farah hairuddin said...

bestnya duduk deutschland lama2...

Frau Azmir said...

farah: x dok lama pun, 4 tahun je, ade lagi 2 tahun tinggal, by the time betul2 pandai cakap, dah nak balik M'sia haha. tapi x pe, learn for the sake of knowledge and also senang nak komunikasi ngan kawan2 :)

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...