Monday, December 19, 2011

My FiRsT TiRaMiSu !!


Ok, experiment pertama, ialah Tiramisu desperado, turned out to be......
 mak aiiii sedap la pulak, rasa cam kek choc moist kat SECRET RECIPE ! 
Bole caye ke? 
hehe tak caya cuba try buat.. 
Budak2 ni hentam makan setalam, satu hari habis licin..




Cerita nye begini, teringin giller nak makan Tiramisu, tapi malas nak wat sponge cake, carik yg instant pulak, susah nye la nak carik yg halal yet lembut berspan.. ade dengar kawan cakap pasal biskut tiramisu, tapi malas nak carik hehehe..
So last2, buat suka hati guna cake choc moist heheh..

Bila dah lapis ngan cream bagai, perggghhh sedap...

Experiment ke 2;




Tapi rasa tak puas hati sebab belum rasa Tiramisu sebenar, so merajinkan diri pegi carik Biskut Tiramisu ni tu pun sebab cik Zinnirah dah bagitau tempat specific nak carik biskut nih ngeh ngeh..

So, jumpa and cuba lah dengan jayanya, celup2 biskut tu dalam air nescafe, tapi rasa ade kureng jugak, bile guna biskut ni, jadi berair sket, so nak tak nak, wekend nanti I kena bake jugak la sponge cake nampak nye.. 
Ape pun, rupa ade sket pathetic, tapi rasa nye superb jugak, best and puas hati :)  
Dah dekat setalam mama makan sorang hehe.. budak2 x suka pulak sebab ade rasa kopi..
So next week kena la wat aktiviti bakar kalori hehe..





Kalau dah buruk tu tetap la buruk, senget kan kamera ke ape ke, tetap rupa nye camtu ;D
Lastly, before I share the recipe, nak ucap million thanx to CIK SITI HAJAR for guidance and siap suggest link kat SINI utk recipe Tiramisu yg simple.
Thanx again Hajar, dengan ini saya mengisytiharkan, 
LAPORAN TIRAMISU SIAP !!


Ok, sape2 nak cuba, ini recipe nye :)

Kalau nak wat ngan kek coklat moist, kena buat dulu cake choc moist nye;

Ingredients:
~~ 2 Cups wheat flour
~~ 1 and a half cup of sugar
~~ 3/4 Cup cocoa powder
~~ 2 eggs
~~ 2 Tspnful baking soda
~~ 1 Tspnful baking powder
~~ 1 Tspnful salts
~~ 1 cup Milk
~~ 1 cup Vege Oil
~~ 1 Tspnfull Vanilla extract
~~ 1 Cup of BOILING hot coffee or 1 cup Boiling water.

Mix all ingredients together and lastly add hot coffee or water.  

Bake over medium heat for about 1 hour.
Siap!

Untuk cream nye;

Ingredients: 
~~ 1 Pack cream cheese bout 175 gm.
~~ 1 box Whipping Cream, 200 ml.
~~ 1/2 Cup of Sugar
~~ 1 Tspnfull Vanilla Extract.

Mix cream cheese, sugar and vanilla using a mixer. Then add Whipping cream. Mix again at low speed until fluffy. Ready to be used :)

Kalau guna cake coklat moist, x payah lembap kan kek dengan air nescafe, terus potong kek beberapa lapis, then layer kan dengan cream cheese tadi, pastu tabur serbuk koko guna tapisan ok. Ulang proses melapis sampai siap and then masuk kan kek ke dalam fridge. Biar sampai sejam or dua jam, then bole la makan. Serius sedap !! 

Kalau guna spongecake, kena jugak potong kek beberapa lapis, tapi kena lembap kan kek tu dengan air nescafe tanpa gula. Lepas tu baru la bole mula melapis. Bole tengok SINI untuk tutorial.

Selamat Mencuba !!



2 comments:

sitiezahim said...

saya mmg biasa guna kek choc pon ana..tak suka sangat sponge kek..dan kalau guna biskut tuh mmg selalu fail (ada air sket bawah dia) sbb tindakan refleks tercelup lama haha..org kata nak mudah pakai spray..apapon dah pandai buat kan, Gluckwunsch!! leh buat selalu lepas ni tanpa ragu2..hehehe

ida said...

Tiramisu!!! nak jugak!

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...