Thursday, December 29, 2011

LeTs TeAcH OuR KiDs To SaVe..



Always2 had this problem with Afeef before:

Asal keluar berjalan je mesti nak beli something, walaupun harga 1 euro jadilah, asal ade, kalau x belikan, mula la muka moyok, sedih, x sampai hati mama nak tengok.... kalau nak berjalan jauh pulak,  mesti nak bersyarat, mesti beli kan dia toys disebabkan penat berjalan sana sini tu..
I kinda racked my brain jugak trying to figure out the best way to solve this problem..
Bukan soal duit sangat, sebab harga toys budak2 memang murah kat sini, tapi bukan dekat....


la ye...

Kalau yang itu hanya birthday gifts and special occasion punye hadiah je or kalau ade new achievements, then baru beli hadiah dari sini..

The thing is, takut dia terbiasa, asal keluar je mesti nak beli something, dah tak tau hargai satu2 barang yang dia beli.
So selepas berbincang2 dengan Encik Hubby, we came out with this SOLUTION....

"How bout we give him his own money, lets teach him the value of money..."

So, we give him 1 euro every wekend, kalau dia ade buat ape2 achievement lain, macam kemas barang mainan  tanpa di suruh, tolong kawan dia ke, buat latihan Mathematic or Science or ape2 ke dengan rajin sungguh hehe, then mama tambah lagi duit dia, jadi lebih dari 1euro. 
Memang berkesan, dia bersemangat sangat jaga duit and saaaayaaang sangat2 duit dia...

Mama cakap kat dia, everytime lepas ni bila gi jalan2 mana2, dia boleh bawak duit dia or tak bawak pun tak pe, ikut suka dia, kalau dia nak beli ape2, kena guna duit dia sendiri ikut berapa yang dia ada.
Hehe.. mula2 tu memang la dia excited, orang tak pernah dapat duit, 1st time keluar ngan duit dia sendiri, mak aiii, terus nak beli toys, masa tu baru ada 3 euro, 3 minggu kumpul, nak beli pistol mainan harga 2euro..
Ada toys yang harga 3 euro dia suka, tapi tak mo beli takut duit dia abis hehe
Nampak tu dah mula sayang duit  :)

So, memang mama biar aje dia, bagi nasihat ape yg patut, tapi kalau dia nak beli jugak mama biar aje, biar dia slow2 hargai duit dia...

And terbukti duit yang di kumpul sendiri ni memang lebih berharga, mula2 aje nak membeli itu ini, now, banyak kali keluar berjalan2, dia tak nak beli ape2 pun, sebab sayang,  takut duit habis :)

Seronok sangat tengok dia dah pandai saving, now dah ada tabung yang bole dikunci.

Semalam pun, huge achievement jugak untuk Afeef, pergi jalan2, dah bawak 20 euro, memang dia dah plan nak beli 2 Beyblade, (cartoon and toys cam gasing yang memang famous kat sini), tapi lastly tak beli ape2 pun, dia choose untuk simpan dulu duit dia..

Waaaaaaahh, mama sungguh kagum dengan Afeef !!

So semalam, belikan Geldbeutel (wallet) untuk dia..
So bole la letak duit dalam wallet bila nak jalan2.. sebelum ni letak dalam poket aje...


Seronok sangat, and I believe all kids pun bole di ajar untuk hargai duit, jangan senang2 aje kita belikan untuk dia, biar dia tau value duit tu sendiri, and susah nye nak kumpul, berminggu2 baru banyak, and tak kan nak biar abis begitu saja kan..

Hopefully, bole jadi panduan untuk sape2 yg ade masalah sama   :)

Sharing is Caring    :)
Bukan sharing is Scary ye    :D






5 comments:

Ninie Hanis said...

wah! kagum..bijak lah idea tu kan.nanti berazam nak buat mcm tu jugak bila my kid dh tau erti duit.budak2 kan..kalau dr kecil diajar saving insyallah dia tau susah nak dpt duit,so xlah tau membazir je.

bravo la utk akak n hubby.

Frau Azmir said...

thanx ninie :) betul, dari kecik2 dah kena ajar simpan duit, baru senang bila dah besar nnt... insyaAllah... gud luck for u and your kid nanti :)

sitiezahim said...

yee saya nak tiru la ana nye method..selalu mmg saya jarang belikan mainan unt izzah (kecuali di trodelmarkt sbb murah kan) dan saya selalu tazkirah dia ttg susahnya emak dan abah dulu nak ada duit..alhamdulillah dia memang paham duit susah nak carik..cuma kengkadang kesian jugak sbb bila jenjalan je, jeling2 mainan..huhuhu..

Frau Azmir said...

hajar: tazkirah tu pun method yg bagus klu budak2 dah cukup bole paham.. klu sy ngan fatini method tazkirah ni mmg x berkesan hehe, tapi klu ngan Afeef jadi jugak, tapi kena salu cakap. and cam izzah tu la, bila gi jalan2 dia dok tenung2 toys, tu yg kesian.. and bila gi jalan jauh, dia dah penat, mmg lagi kesian la tengok huhu.. salu mesti terbelikan, which is not good klu di biasakan camtu.. tu yg last2 nak bagi die rasa duit sendiri, haaaa tau pun sayang duit hehe..

Anonymous said...

Genau wie haben Sie Wert das alles aus zu diesem Thema? Ich genoss das Scannen dieser, Ill müssen andere Seiten auf Ihrer eigenen Website sofort zu besuchen.

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...