Friday, January 7, 2011

SeCiPuT MiNcEd MeAT...


What do we do if we have this much of minced meat?? We can make nasik goreng, pie or karipap filling, bengkang daging, cucur daging ke, etc etc.. but I decided on bistik telur plus daging.. kui kui..
I simply made this recipe up, dunno if it's the right way or not.. but the taste was great!

About a handful of minced meat..
Spongebob bowl... sila abaikan..

Beat two eggs, tangan kecik yg kuku kaler pink tu sila abaikan jugak, my assistant tuh hehe..
Assistance merangkap tukang buat sepah jugak...

Pour in about a quarter of a cup fresh milk..

Sprinkle in some white pepper and a bit of salts...

Add in the beef and mix..

Then fry..

It looks like this, and sedap di makan begitu saje.. put it aside temporarily..

Tumis half onion and 1 clove of garlic and cili api, kalau nak pedas ketuk la cili api nih..

Once garing and berbau wangi, add in blended tomato about 1 bijik.. klu x nak blend, dipotong dadu pun bole.. ikut suke suki anda.. hehe

Bile dah naik minyak camtu, ape lagi add in some water, gula and garam sesedap rase..

Pour the gravy on top of the fried beef and egg tadi.. This is the final product..
yummy yummy yummy..

This were several disturbances while cooking..

1st: Gangguan physical

Si kecik yg bergesel2 kat kaki, sambil tangan main2 ngan stokin kat kaki mama.. terjadi sepanjang proses memasak..

2: Gangguan pendengaran bile si kecik mula menangis sbb x di layan..

3: Gangguan penglihatan
Terjadi sepanjang proses memasak, di sebabkan kesian tengok si kecik brgolek2 atas lantai yg sejuk seperti ais.. tp mama trpaksa juga selesaikan masakan dulu sbb kalau dukung nnt, x boleh letak dah.. minta bantuan assistant utk melayan adik nye tp assistant rampas pulak belon si kecik... harapkan pagar, pagar makan padi nih! ***sigh*** creating a chaos in the kitchen..

ps: impatiently waiting for a baby walker to arrive, then settle lah masalah budak kecik kesejukan bergolek atas lantai dapur fuuuhh..

Selain itu, si kecik ini juga..

sangat busy body tau!!!



6 comments:

Nadiya said...

Bestla bace kisah2 anak2 akak. Nasiblah akak ni penyabar melayan karenah macam2..
Saya tatau la camne nanti nak menjadi ibu. Hehe

Frau Azmir said...

Anak2 ni mmg greatest gift from Allah SWT but they are also God's greatest test.. Nad x tengok yg akak hampir hilang sabar hehe.. mmg macam2.. tp dgn ade nye diorang ni la hidup jadi lebih brmakna.. you'll know wat i mean ;) Dun worry, u'll be a great mom! Mommaholic!

Ajzie said...

Alahai kesian nyaaaaaaaa budak kecik tuuuuu

ishamizu said...

hehe ada ank kecik mcm tu la kn kak Nana..sy blom tkbh sorglg pon dh chaotic dh time memasak.:D

Nway, sdpnya resepi tu..bley tmbh idea ni..;) hehe. TQ kak..

Frau Azmir said...

k.azi: berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul..hehe

izu dear, love to share, sharing is caring.. tp kan izu, kdg2 chaotic di kitchen ngan anak2 ni best juge tau especially ms time buat cake or cookies!

sitiezahim said...

bes bes nak terai la..simple tapi konpom bes..hehe

lea pon sama lah..sama peranan mcm aleena, dan izzah sama peranan cam fatini..heheh

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...