Saturday, January 29, 2011

SaTuRDaY's BrEaKfaST & LuNcH..

Our breakfast for today... Very special.. Not because it was prepared by my Hubby :P but because of the 'daun pisang' hehehe.. We had a nasik lemak for breakfast wrapped in 'daun pisang'!!.. Since we've ran out of 'ikan bilis', I used prawns instead. Deliciously cooked (ehe ye ke?) Nevertheless, it was good enough to have had the chance to enjoy a 'nasik lemak daun pisang' here in Deutschland...
I'm suddenly reminded of one beautiful moment, when I had the chance to prepare the same kind of meal for a pregnant friend who was craving for 'nasik lemak daun pisang' and delivered it to her doorstep.. Nothing compared to those feelings when you've made someone happy, and I'm really grateful for I've had the chance to do it..


And also a strawberry pancake.. I didn't use a real strawberry, just the powdered one, these pancakes are Fatini's and Afeef's favorite..


This is our lunch, Char Kue Tiaw again, this time a complete version... :)

Yummy huh?
Actually, not so complete... hehe.. I hadn't included 'kerang' in it, I replaced them with squid instead.. why? hehe.. I found kerang sold in Asian shop, but they were too expensive.. about 6euro for only a few ketul.. arrrggghh forget it.. sotong pun lebih kurang same je ngan kerang kan.. ehe ye ke? ape2 je laaa..

For those who find Char kue teow interesting and wanna try it, check this recipe out, so simple and easy...
All you need: Kue tiaw, kerang, udang, cili besar, garlic, kucai tauge, eggs, black and white pepper, sos tiram, light soya sauce and salts.
Method:
1~ Rebus kerang with serai. Bila dah masak, keluarkan kerang and kopek satu2..
2~ Gaul udang dengan black and white pepper plus garam skit, and goreng. Angkat udang once cooked.
3~ Blend cili besar and garlic (amount ikut suke la), then tumis dlm minyak udang tadi smpai wangi.
3~ Masukkan sos tiram skit, and soya sauce skit.
4~ Masukkan sotong or kerang, and some water.
5~ Bila mendidih, masukkan udang yg digoreng tadi, kucai, tauge, telur and kue tiaw. Kacau rata, tutup api. Oh ye, jgn lupekan garam ok hehe..
So, siap, simple kan!
In Malaysia, I used 'kicap manis and kicap masin Kipas Udang' instead of soya sauce. Lagi sedap actually.. but I dun have them here, so no choice but soya sos!


8 comments:

ishamizu said...

Wah bestnya!!! klu preggie woman yg ni tingin nk nasi lemak daun pisang camna KNana? leh anta tak? hihi kidding..;)

Nway, yummy nmpk ur CKT tuu..wee, sng2 leh try nti..kicap cap kipas manis dn masin br smpi fr Msia ni..hik2..

Ida said...

ko memang dari dulu sampai skang camtu gak... suke tolong kawan2.. ini yg aku kagum ngan ko. aku tak kan lupe ko sidaikan kain aku and jaga aku masa sakit, sampai skang tak penah ade lagi jupe kawan yg wat cam ko wat. kuikui da salu kutuk ko, ari ni aku tpaksa puji wokeh!

Frau Azmir said...

Izu: Uisssshhhh, jeles nih coz izu ade kicap kipas udang ;) akak pun tgh brcadang2 nak mintak mak pos kan kicap, ikan bilis etc etc.. hehe
eh klu London tu sebelah umah akak or 2,3km je dr rumah akak, serius akak akan wat kan nasik lemak and hantarkan hehe.. frankly, ms tulis entry ni mmg tringat kat izu pun, klu dekat mmg kompom ape je izu teringin mmg akak akak wat :)

Frau Azmir said...

Ida: heheh.. dats wat friends are for kan.. lagipun aku mmg baik hati kan hahahah..

sitiezahim said...

ala x preggy takleh request ke? hihi..btw vielen dank unt resepi char kuew tiaw..mmg terangkat ni hehe

mommaholicSURI said...

K.Nana, Char Kuew Tiaw is really my favorite tau!!! :) I will for sure cuba your recipe. yey!! hihi

Shazwaniza said...

nana, macam2 la ko ni, tapi that part abt frenship tu mmg aku agree ngan ida, ko mmg baik, tu sebab kitorang sume sayang kat ko tau. keep it up nana, juz be yourself oways oways. smpai skrg pun kalu ade poblem, aku rse nak ngadu kat ko gak hihihi..

Frau Azmir said...

Hajar: kikikiki, x preggie pun bole je request, tp kena dekat ngan saya dulu hehe. haaa klu dah terangkat tu, jgn lupe try ok! :)

Nurill: mmm same lagi kite, akak pun feveret tau char kue teaw nih. klu nurill try, make sure guna kicap manis and masin kipas udang tu, lg sedap tau! and jgn add bnyk sgt kicap, biar ade mixture of merah and black. and lg best, guna udang yg berkulit also add kerang ok?! happy trying!


Wawa: you are still welcome to confide in me in anything.. :) btw, dah la jgn puji aku la, aku biase je , ko and ida pun baik bnyk tolong aku, macam2 dah.. dats wat frens are for kan.. :)

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...