Friday, January 13, 2012

My FiRsT OREO ChEeSe CaKe !!!


Yesterday's project ;
Oreo Cheesecake.....http://www.emocutez.com
Yahooooooo !!! It's like a dream came true, ngeh ngeh..
I've been dreaming of making my own Oreo Cheesecake ever since in Malaysia, but it never happened hehehe..
So, since there's an excessive amount of Oreo cookies purchased from US army base earlier, I then began this huge project !
http://www.emocutez.com

Thanx to Mike too !




Tadaaaaaaaaaaaaa...... !!!!!
Ini lah hasil nye ! Tak la cantik mana, but it received compliment from Hubby and the kids !! http://www.emocutez.com

Mahal compliment tu hehe, especially from Mr. Hubby yg selalu tak de perasaan dengan makanan hehe...



For those, yang memang suka cheesecake, I recommend this cake 100%, insyaAllah akan jatuh cinta, sebab memang tersangat la sedap nye... yummy yummy...
Oh no, habis la, sure put on weight lepas ni..!!

http://www.emocutez.com


Anyway, recipe was obtained from HERE.
Million thanx for this wonderful recipe, memang sangat sedap, and alhamdulillah jugak, 1st trial menjadi.
Izin kan sy berkongsi di sini pula...

Bahan Dasar:-
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya.
  • 50gm mentega cair

Bahan Filing:-
  • 750 gm keju krim (*saya guna 500 gm Philladelphia Cheese)
  • 130 gm gula kaster (*saya letak 110 gm je)
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 3 biji telur
  • 200ml whipping krim
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya

Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.

Selamat Mencuba !!! http://www.emocutez.com





1 comment:

Ninie Hanis said...

sedapnya nampak..rasa dah tentu2 sedap dah.hehe..

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...