Monday, April 11, 2011

Recipe Of The Month.

Ok, seperti yang dijanjikan, ni resipi untuk banana cake with strawberry topping hentam kromo and memang sedap. Check the resipi out ok ;)



200g Tepung gandum.
130g gula (30g brown sugar, 100g gula castor)
1 sudu kecik baking powder.
4 biji telur
50g butter cair + 1 sudu besar minyak.
25ml susu segar.
200g pisang di lecek + 1 sudu besar Nutella

Campur semua bahan, gaul rata and bake!! 180 degree wuld be fine. So simple !
Dah masak, panas2 tu terus letak Strawberry, so strawberry tu cair sket and melekat elok atas cake and juice nye meresap ke dalam cake. Nice!



Strawberry Muffin (my favorite) :

2 Cups Wheat flour.
1 tsp baking powder.
1 Cup of sugar.
1/2 a Cup Chocolate Rice/ Chocolate chip.
2 eggs
1/3 Cup Vegetable oil.
1 Cup Milk
2 Cups Strawberry.

Blend strawberries with milk. Mix together this blended mixture with oil and eggs. Then, add in all dry ingredients. Mix well, then bake in muffin cups at 180 deg.



Yang ni pulak, projek beribu-ribu pancake hehe.. x de la sampai ribu2, cuma nye adunan nye lebih bnyk dr biasa. Rasenye ramai dah yg tau buat pancake ni kan, cuma nak share this tips kalau masih ade yg tak tau, yg pancake akan jadi lebih gebu, lembut and spongy kalau kuning and putih telur di asingkan. Putih telur dipukul high speed sampai foamy, then mix last skali ke dalm adunan dgn cara folding method. Then baru la di masak, api jugak mesti kuat, kalau perlahan, pancake tu tamo jadi cantik licin. Selamat mencuba!!


5 comments:

sitiezahim said...

wah wah wah nak terai la..tp baru abiskan strawberry fresh..huhu..nampak gaye nak derhaka sket tukar ngan strawberry filling aje..ye ana? hehe

Frau Azmir said...

hehehe nak derhaka ye?? kena sumpah jadi batu nanti.. kikikikiki.
ok jugak, hajar try la camtu, mana tau jadi lebih sedap :D masak memasak ni kena kreatip, tukar2 sket mana yg patut hehe. saya hari ni ade 3 paket fresh strawberry, projek memuffin besar-besaran today yeahhh!!

sitiezahim said...

haha saya sudah derhaka..nantikan projek derhaka saya..nanti saya upload ye..bes bes saya sukee kek tuh..time kasih ana..:D

mommaholicSURI said...

K.Nana thanks for all those recipes!!!! Nuurill memang teringin sangat nak buat banana cake (semua teringin tapi buatnya ntah bila. haha). :)

Frau Azmir said...

hajar: x sabar menanti versi derhaka :D





Nuurill: hehehe, daku juga dulu begitu, macam2 nak buat sampai last2 satu pun x buat hehe.. dah sampai cni, terpaksa baru la buat haha.. tapi x pe, take your time, ade masa nanti cuba wokeh :)

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...