Thursday, April 21, 2011

Keukenhof, Holland... Happy moments and tragedy..


Oh, feel like ages since I last wrote here... bukan ape, tetibe jadi malas nak update blog, tapi atas permintaan ramai, terpaksa la update jugak.. hehehe.. konon2 la ade permintaan ramai, padahal sebenarnye x de pun hehehe.
Cerita sikit la sblom cerita ni basi, bout last wekend trip ke Keukenhof, Holland. Keukenhof ni memang ler taman bunga yg tersangat la indah nye, rase cam di alam fantasi pun ade. And tersangat la banyak tulip yg pelbagai warna, and since I'm a huge fan of Tulip, excited nye jangan cakap la heheheheh..
So, nak ke Holland dr Kaiserslautern ni agak jauh, so friday kami dah mula kan journey, singgah di Bonn bermalam di rumah Shahmi and Zinnirah.. Shahmi and Zinn ni ex UIA student sebenarnye, lebih kurang sama badge and study enineering jugak, but how funny I never really noticed them though Zinn does look familiar, then both of them jadi lecturer pulak kat UMP hahaha, what a coincidence kan, and still x pernah jumpe zinnirah masa di Kuantan, tapi takdir menentukan segalanye (wah ayat cam dlm novel), kami bertemu di bumi Deutschland :)
Both of them tersangat la baik hati, and terima kasih banyak2 atas segalanya..


So pagi Sabtu bermula la rombongan cik kiah, naik bas ramai2, 4 family termasuk my family. Lepas subuh bout 5 pagi dah kuar rumah.. dalam bas semua bebudak tido je :)


Berehat sebentar sambil minum kopi yg memang spesyel ni heheh.. spesyel sebab ade love tu, rasa nye? pahit ler sbb x sempat buh gula, pastu asyik bersembang lupe nak minum, sedar2 bas dah nak bertolak, so minum je la pahit2 ngeh ngeh..


Budak2 pulak cam biase sesi bermain2..


Lebih kurang 4 hours journey, sampai la kami ke destinasi yg di tuju.. mak aaaii ramai nye la orang!! Macam tin sardin..


Ini antara favorite saya.. sangat geram tengok bunga2 yg menawan nih..


Yang ni jugak my favorite.. Tulip oh tulip..








Bergambar romantis di bawah pohon sakura :)




Ni memang la paling spesyel.. sangat unik, rasa cam berjalan atas air...


Berpiknik selepas penat berjalan..


Ini lah semua ahli rombongan, dari kiri Mael, Zura (isteri Mael, Zura ni sangat pandai layan budak2 tau), Zinnirah (thank you Zinn for everything, appreciate sgt hadiah pokok tulip nih), Yla (yg sungguh lemah lembut, ngeee suke awak) and yg sebelah kanan skali tu suami Zinn, Shahmi. Walaupun pada mulanye rase cam tak berbaloi gi trip ni ngan bayaran yg mahal and pegi satu tempat je, and fikir kalau sewa kereta lebih berbaloi coz lebih jimat and bole singgah bnyk tempat lain, tapi in the end I've realized hikmahnye, dapat gather beramai2 camni and dapat kenal dgn lebih rapat ngan semua warga Bonn ni is actually priceless... sangat seronok dapat berkumpul and kenal2 ngan mereka2 ni yg tersangat la baik hati, and insyaAllah, jumpe lagi di Aidilfitri nanti :)

Sunday, piknik pulak, thanx to all of them for precious moments.. tapi sayang Yla and suami x dapat join skali, maybe next time..
mmmmm.. that's not the end of the story yet.. ade sikit tragedy on the way balik dari Keukenhof ke Bonn.. Bas bertolak balik about 5pm, dah masuk waktu Asar, so kami decide nak solat jamak takhir dalam bas aje.. toilet pun ade dalam bas tu, so bole la ambil wudhu. Fatini pulak dah tetido lena sungguh, so papa baringkan die kat dua seat yg kosong... ade 4 seat kosong in one row actually, so I pun duduk la kat seat kosong bertentang Fatini utk solat. Ingat nak dok seat tu terus so dapat la jaga Fatini, takut2 die terjatuh pulak. Alangkah terkejutnye, dah hampir selesai solat, about to give salam, tiba2 bas belanggar ngan sebuah kereta.. the impact wasn't so massive but it was loud enough to startle all children in the bus and ade sorang sampai berdarah hidung sebab terantuk la kot. It happened in a few seconds, sgt mengejutkan especially bila budak2 semua menangis termasuk la Aleena. But, Subhanallah, Fatini mantain tido, and masa pelanggaran tu, I was bout to give salam, so my head was bout to turn to the right side, I saw a glimpse of her body moving forward, in accordance with the momentum of the impact, I remember feeling panick and uncertain in that few seconds, either to stop praying and prevent Fatini from falling or just continue solat... but, Subahanallah, it's as if something held her in place.. and she just continue her sleep peacefully.. Alhamdulillah...
Because of the accident, we were delayed by one hour and a half kot.. fuuuhhh just imagine camne restless nye budak2 ni.. and bile dah finally selesai and bas pun bergerak balik, massive traffic jam pulak, last2 sampai la kami ke Bonn dalam pukul 12 tgh malam kot huhuhu.. semua nye kepenatan...
Nevertheless, the trip was awesome, and we had a great time... berbaloi baloi laaa hahaha..



11 comments:

ibuhana said...

wah...bestnye dpt gi tgk sendiri tulip..so lucky..sakura pun ade eh..my husband amik gambo byk giler kat situ.. :)

Nieza said...

wah bestnyer dh kesana...akak dok berangan-angan lagi nk kesana tapi thn ni dh ada plan lain dh...hmmm nk tanya ladang tu close bila yer utk thn ni dia ada masa2 juga kan tak buka selalu.

ishamizu said...

Mmg bestla tgk gmbr2 akk pg keukenhof rmi2 tu. mst meriah kn? ;)cantikla tpt tu dipenuhi tulips..!! wish we can go there too. :)

Alhamdulillah sume slmt kak..tkt dgr accident2 ni.

sitiezahim said...

hehehe dah plan unt raye nampak..:P

Frau Azmir said...

ibuhana: kalau dah sampai taman bunga yg cantik camni mmg rugi klu x ambik banyak2 gambar :) tempat nye sangat cantik, memukau :)



Kak Nieza: Taman tulip ni hanya dibuka April sampai June rasenye, x brape pasti, yg pasti mmg die x bukak sepanjang tahun. Rasenye mmg buka ms Spring ni je. mmg kena pegi taman bunga ni kaknieza, saya rekomen sgt!! maybe nxt year ke, sangat cantik :)

Frau Azmir said...

Izu: memang this was one of the best trip since kitorang sampai Deutscland nih. sronok gi ramai2, and insyaAllah ade peluang nanti izu sampai pulak.
Bab accident tu, Alhamdulillah just minor accident, and sume org ok :)



Hajar: ngeh ngeh, zura nak dtg bulan puasa, sy terus suggest raya je la kat cni, tamo cam last year, hari raya x de sape2 huhu.. ingat nak ajak hajar skali, nanti kite plan semula bile dah dekat raya nnt. kite beraya kat cni ramai2, best tuh.. kite buat sate, bakar lemang dlm oven, masak rendang ayam and daging ngeh ngeh.. berangan macam2 hehe.. rumah saya ni besar, bole muat 3 family hehehe..

mommaholicSURI said...

K. Nana, rindunye dengan Amsterdam!!! I was there in Keukenhof in 2006 and yeah it was totally awsome to see those flowers!! Memang macam tersangatlah excitednya sebab pandang sini cantik, pandang sana pun cantik. Wh best gilerr!! :)
And gambar akak and hubby bawah pokok Sakura tu mmg terbaek!!! suke.. lomatiklo... :)

mommaholicSURI said...

Alhamdulillah anak-anak akak x apa-apa on that tragedy. Berkat doa ibu yang x meninggalkan solatnya, walaupun sesukar mana. Kagum. Insya Allah.

Rafidah said...

sy dah pegi dah keukenhof.. memang gila jap tengok tulip sana sini.. hehe :)

Frau Azmir said...

Nuurill: oh nuurill dah sampai Keukenhof!!!?? memang cantik kan, akak suke sangat2, coz mmg suke sgt2 tulip!!! btol, view kat taman ni is mesmerizingly beautiful... and bout accident tu, syukur it was just a minor one. :) ye la, doa untuk anak2 ni mmg x pernah putus, coz I fear so much if anything happens to them, if slpas doa and usaha, jadi jugak anything yg x di ingini (but mintak2 dijauhkan), then tu ujian la name nye.. moga2 tabah and kuat utk hadapi ujian :)
thanx nuurill :)

Frau Azmir said...

Rafidah: sama la ngan saya, giller sekejap tengok tulip yg memang trsangat la cantik nye :)

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...