Tuesday, March 20, 2012

ChiLdReN.... :)





With her, things were never easy, I must admit, until today she still gives me a hard time...





With her, things were more or less the same, only that u could be easily fooled by this lovely and the 'I'm a good girl' appearance hehe



And when they were together, things often went out of control..





But, when he's around, things were smooth again...
His presence makes everyone just want to sit and play together nicely... :)




Once, Aleena purposely spilled her drink on the carpet, I couldn't control myself and scolded her, Afeef came to me and said,
"Kenapa mama marah Aleena? dia kecik lagi, dia tak faham, mama marah pun nanti dia buat lagi.."
I was taken aback by what he said and...... touched...
He's only 8 years old...

There was one time, when I was really working on something, and Aleena kept bugging me that I inadvertently said out loud,
" Aleena, pleaseee.... mama nak buat kerja kejap !!!"
And Afeef came to her, pulled her hand softly while saying,
"Come Aleena, come, jom kita main... "

And last Saturday, while I was out in town and papa took care of all of them at home, Aleena kept on switching the TV off, and everyone's gone mad, except Afeef...
Hubby told me that Afeef even told him not to get angry with Aleena..
He's only 8 years old...
Sweet kan???
I think, it's not him learning from us, but us learning from him hehe..
Afeef is a very special boy....



Children...
They are so innocent, their kindness are genuine, their love is so pure..
Hug and kiss them while you have the chance..
Don't let our mistakes ruin this beauty they have inside... :)


Prof. Dr. Muhaya Mohamad had once said in one of her talks,
" Jangan marah pada ahli syurga, kita ibu bapa ni yg belum pasti tempat di syurga atau neraka, kenapa marah pada mereka yg tempat nya sudah pasti di syurga??"

Wardina had once said,
" Anak2 tu suci bersih, tak de dosa, mak bapak ni yang banyak dosa, jadi ape hak kita yang banyak dosa ni nak marah mereka yang suci, bersih tak de dosa ni ?? "

mmmmm.... sooo true...

Lets make ourselves a better parents :)




9 comments:

sitiezahim said...

huhuhu betul tu..saya pon selalu nyesal kalau marah budak2..takpe la atleast kita sedar mana silap kita dan cuba habis baik unt berubah kan..btw afeef mmg sangat matured tau..mmg ada sesetengah budak camtuh, macam anak sedara saya..:)

Mixed-family in da house.... said...

thanks for the lovely entry

Frau Azmir said...

hajar: betul, kita cuba sedaya upaya jadi yg trbaik utk anak2.. and sy salu wonder camne sesetngah budak bole sensitif and matured, and form my experience la kan, afeef aje yg waktu pregnant kan dia jiwa sy paling tenang, happy sepanjang masa, and paling penting, sy sangat banyak baca Quran.. waktu pregnant kan Fatini sy busy blaja, jiwa salu stress, jarang baca Quran, and aleena pulak, cam tak ready nak pregnat so somehow, jiwa tu kacau.. so conclude sendiri, anak2 ni dr dlm perut dah kena jaga betul2 supaya dah lahir senang kita jaga dia.. macam afeef la, dr day one senang segala urusan, semua nya senang, .. alhamdulillah.. Fatini and aleena different story hehe

Frau Azmir said...

Dini: lovely ke? thanx :) harap2 bole jadi panduan :)

:cahya schatz: said...

apa yg akak komen kat atas ni very true!
liza ada 11 anak sedara... n hipotesis tu mmg terbukti...
apa saja yg kita buat, amal, tengok, dengar n rasa masa pregnant, sgt2 bg kesan pada anak...
even semua dari rahim yg sama.. tp perangai anak yg terbentuk dari dlm rahim mungkin berbeza2... :)

noorulaz said...

touched.. yang ada cik adam ni sorang pun kadang2 naik angin ngan akal dia.. tapi bila tgk dia tido, alahai.. nyesalnya marah2..

ibuhana said...

bagusnye la ur boy..nampak sgt sifat anak sulung tuh.. :)

Frau Azmir said...

liza: kannn.. betul, akak sendiri dah nampak beza anak2 tu, padahal besarkan dgn didikan yg sama, kasih sayang yg sama, tapi ragam nye brbeza2, so bila fikir2 ape beza nye?? itu aje la jwpan nya, masa pregnant :)



noorul l: sama la kita, bila dah trmarah nyesal, bole nangis ms tengok dia tido, soooo innocent..



ibuhana: alhamdulillah, harap2 terus camtu sampai besar, amin..

ummi_ziz said...

Hehe mmg betul kak. Emosi time pregnancy kene jaga baik2 kn..izu 3-3 ni pon ada diff story so skrg mmg nmpk pd karakter masing2. :D

Nway, afeef is a very fine young man! Allof u are so lucky :)

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...