Tuesday, August 23, 2011

AnEh....


Lama tak menulis di blog ni, banyak cerita yg tertangguh, contoh nya cerita 1st day Afeef di Sekolah baru, kisah2 berbuka puasa, juadah2 berbuka puasa, etc etc.. Sebenarnye saya agak menyepikan diri dari dunia internet, baik blog ataupun facebook..
Ape pun, saya nak kongsi cerita ni, yang saya alami malam tadi..

Setiap hari macam biasa, lepas selesai solat tarawih, Fatini and Aleena pun dah mula merengek2 nak tido, Afeef pulak tido lebih awal dari tu sebab nak bangun pagi ke sekolah. So lebih kurang pukul 11 malam saya bawa Aleena masuk ke bilik tidur saya dan hubby, hubby pulak macam biasa teman Fatini tido di bilik die dulu. Kadang2 hubby tertido kat situ je terus sampai sahur, kdg2 klu Fatini tertido awal, hubby akan tido ngan saya dan aleena. Tapi kebanyakan waktu, saya dan aleena tido berdua aje, sebab Fatini ni salu lambat lena nya.
Malam tadi hubby nampak mengantuk sangat, Fatini pun camtu.. saya sendiri pun rase penat.. terfikir, yg malam tadi malam ke 23 ye, rugi pulak pukul 11 malam dah nak tido...
Ape pun, sambil susukan Aleena, saya masih dengar suara Fatini di bilik sebelah bersembang2 dengan hubby, x lama pastu saya pun terlelap.. agaknya ade la beberapa minit terlelap kot, tiba2 terjaga, ade bunyi mengejutkan saya, bunyi macam laptop hubby tertutup.. (laptop hubby ni memang ade bunyi 'klik' bile tertutup) so, dalam mamai mamai tu saya terus fikir ngan confidentnye, 'oooo hubby dah masuk bilik, sempat pulak berinternet, ingat kan mengantuk sangat tadi...'... saya pun automatically pusing la nak menghadap die, haaaaa terkejut nya saya, x de pun hubby, yg ade cuma aleena yg dah lena.. suasana sunyi sepi abis, the air was so still, suara Fatini pun dah x dengar lagi...
ait, bunyi ape tadi, ke saya mimpi??
Ok, saya abaikan aje, maybe angin kat luar ke ape ke.. walaupun tibe2 rase sikit seram pulak huhu..
Saya pun cuba la untuk tido balik, baru terlelap sekejap kot, tiba2 terjaga lagi, jam loceng atas meja tiba2 berbunyi pulak!! What on earth??!!
Jam loceng tu merangkap radio, which we hardly used!! Me and hubby always use our handfon as alarm clock. So alarm clock tu tibe2 berbunyi about pukul 11.45 malam, and dalam banyk2 time, nape la kul 11.45 malam baru nak bunyi kan, and bunyi pelik pulak tu.. masa tu rase dah seram lain macam.. saya cepat2 bangun and switch the alarm off, takut Aleena terjaga pulak nanti.. saya pun baring la semula, mata dah tak ngantuk, rase cam ade yg x kena. Saya cuba pejam jugak, agaknye ade la a few minutes kot before tiba2 saya rase cam pintu bilik terbukak. Saya bukak mata and terkejutnya, mmg betul pintu terbukak sikit, tapi x rase angin pun, x sempat nak fikir ape, tiba2 dengar bunyi pintu berdentum kuat, x sure dari depan ke dapur ke bilik solat ke or bilik Afeef and Fatini ke, tapi yg pasti bunyi tu dari dlm rumah. Immediately lepas bunyi pintu tertutup tu, terus pintu bilik saya pulak tertutup kuat macam ade angin , and yg pasti memang x de angin walau sikit pun, memang the air was so still !!!
Oh my, x dapat di gambarkan perasaan saya time tu, saya sangat2 harap bunyi pintu tertutup kuat mula2 tu ialah hubby yg kuar dari bilik budak2 and disebabkan die tutup pintu kuat, somehow terhasil la effect ape2 yg membuatkan pintu bilik saya tertutup tiba2 camtu.. huhu..
teori ape ntah, but I fixed my eyes on the door half expecting hubby to appear, but he never did.. masa tu saya dah seram x ingat, dah la my room was dimly lit, badan tiba2 x bole brgerak, trkaku... and then guess what?? Tiba2 jam loceng yg dah di switch off tadi berbunyi lagi dengan bunyi pelik nye... what??!!! Masa tu memang rase something amiss, something was really wrong..
I couldn't move, I kept thinking, x kan ade hantu bulan2 puasa ni huhu..
Then I got up, and switch off the alarm clock lagi skali, this time I pulled the plug off the socket. Haaaa nak bunyi lagi x agak nye?
Saya pun terkaku kejap, ape yg x kena ni, nak gi panggil hubby kat bilik budak2, tapi takut nak nak kuar bilik.. bole camtu? huhu..
Saya pun dok fikir2, x pandang keliling, sampai tepi katil, ingat nak baring balik, terpandang Aleena, alangkah terkejut nya saya, yang die memang tengah pandang saya and she gave me this one weird look.. selalu klu die trjaga malam mesti die akan nangis dulu, x pernah lagi die bukak mata diam2 camtu, badan pun tak bergerak.. how long had she been staring at me?
Saya terus cakap ngan die, "Aleena sayang..."
And die pandang je, without any reaction, macam sy ni stranger pulak wohoo..
that really did me, saya terus kuar bilik, x pandang kiri kanan and masuk bilik budak2.. hubby tido nyenyak, beberapa kali saya kejut die baru die trjaga.. saya pun cakap yg saya dengar bunyi macam2, and saya takut, hubby mamai2 bangun and tanye kul brape.. wahhh saya x perasan jam, dlm panik and takut, seram tadi, sy dah terlupa utk tengok waktu.. rupe2 nye 12 tengah malam.. haaaaaa... lagi brtambah seram...
Hubby terus enak di buai mimpi, saya pulak x bole tido sampai la pukul 2 pagi kot, terkumat kamit baca surah Al-Fatihah and ayat kursi and sebagainye.. rasa takut tu ade je wlupun hubby dah ade sama.. huhu... rasa nak ke toilet pun saya tahan, takut punye pasal.. adohai, malu la dengan anak2 kalau la diorang tau mama takut gi toilet ngeh ngeh..

Tapi ni bulan Ramadhan, apekah explanation utk kejadian malam tadi? Jin bole ganggu kita dalam bulan Ramadhan ke?? Tapi yg pelik nye, dah setahun lebih dok rumah ni x pernah ade skali pun benda2 camni jadi.. saya terfikir pulak, malam 23, could it be malam Lailatul Qadar? I was fully awake lepas kejadian, sangat sesuai untuk beribadat, tapi saya takut utk ke bilik air ambik wudhu pulak huhu.. so sy buat ape yg mampu je..
Tapi, klu betul malam lailatul Qadr, I dun think I deserve to experience any signs of the most special night.. ***sigh***
So, what could be the explanation?




4 comments:

ishamizu said...

Takutnya dgr!! Huhu. The peak is thay when aleena opened her eyes wihout crying. Hoho cant imagine if i were in your shoes kak!! Jgn la jd mcmtu kt sy huhu scary!

Apapun akk take care k!

mommaholicSURI said...

akak.. kalau saya pun mesti kecut!! Harapnya kejadian macam tu xlah berulang lagi.. Tapi kalaulah ianya benar Lailatul Qadar kak, subhanallah, akak antara insan yang terpilih. Hanya Dia yang mengetahui.

sitiezahim said...

mmm lailatul qadar ke? tp kenapa cam scary? mmm kawan saya kat sini pon rumah dia dah 2, 3 kali terganggu...so mistik ni ada kat mana2...take care...pss saya plak meremang bulu roma baca..

Frau Azmir said...

huhu, x mungkin la kot malam lailatul qadar, memang diri ini x layak untuk mendapat petanda huhu. it's just gangguan je kot, which is sampai sekarang still takut lagi and mesti make sure hubby ade sama waktu tido. klu tpaksa, ngan budak2 ni skali tido dlm bilik kitorang hehe..

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...