Thursday, September 1, 2011

Lemang Oven


Salam Lebaran to all, since lots of people had asked me on how to make this lemang, so I'll post the recipe and methods here..
Hopefully it is helpful for those who want to try making lemang on their own...
credits to my beloved mother for the recipe :)



Ingredients:

Glutinous Rice (beras pulut) about 2 cups.
Santan bout 1 cup mixed with a bit of salts.
Daun pisang and Aluminium foil for wrapping purposes.

Methods:

Rendam beras pulut satu malam, then tos kan. Kukus beras pulut yang dah di tos tu sampai beras tu lembut sket. Lebih kurang 1/2 jam kukus kot.
Lepas tu tuangkan santan yg dah di campur garam tadi sikit demi sedikit sambil kacau rata santan tu.
Kadang2 x sampai secawan santan pun, kena agak2 sendiri bila nampak macam santan tu dah cover seluruh beras pulut tadi, and x bole terlalu berair sampai nampak santan bertakung kat bawah mangkuk, nanti jadi lembik.
Sebab tu kena masuk kan sket2 santan tu, and sambil gaul ratakan.
Bila dah siap, cedok letak atas daun pisang and wrap, guna aluminium foil sebagai lapisan kedua and mampatkan pulut tu, gulung la cantik2 utk dapatkan hasil yg memuaskan hati :)

Then bakar la dalam oven pada suhu 180 degree selama lebih kurang 1/2 jam.
Selamat mencuba !!


2 comments:

Nadiya Abdul Halim said...

Tahun lepas kitorang rajin buat lemang camni..tahun ni bz so lemang instant NONA jekla yang kitorang makan. Hehe.

Anyway, Selamat hari raya kak Nana~

Frau Azmir said...

oh ye ke, akak x de lemang NONA so terpaksa rajinkan diri hehe..
Slamat hari raya jugak nad :) Adel is so adorable :) peluk cium for him :)

Link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...